Suunnittelijakuvaus: Emilia Nyberg

Emilia Nyberg
jalkine
emilia11id@icloud.com
http://instagram.com/amourn_collection/


Amourn

One who has not loved, has not been.

My collection, Amourn, dances around love. The steps are light at first, full of laughter and ease, but calming down to gaze at the overwhelming beauty of it all they then turn heavy and slow, until all that has been important becomes transparent, ungraspable. And suddenly it’s time to move on.

Love is merely a cliché for so many. The truth is, it’s the only thing that has any value in this world. It is the life force, the spark, the home, the remedy, the cage where you put yourself, and it is growth. A new beginning.

My inspiration comes from 17th and 18th century baroque and rococo. I value tradition. In my collection I wanted to focuse on details, abundance and elegance. I chose to work with fabrics and embellishments. I really want to provide people something to look at, and not design “just another shoe”. 

Leather is highly valued in the world of shoemaking because of it’s durability and flexibility, but I wanted to do something different. This is also because of ethical reasons. The wellbeing of animals is of great importance to me. I have chosen not to eat any meat, so buying new leather is also out of question. Also in my future works I will only use second hand leather.

I’ve put myself on the line for this process of creation, and it feels wonderful. No matter what the outcome, I’m in love with it.


Hän joka ei ole rakastanut, hän on ollut olematta.

Mallistoni, Amourn, kiertää kehää rakkauden ympärillä.  Tämä laaja teema kiteytyy neljään jalkinemalliin; ihastuksen kepeys, rakkaus, suru ja aggressio sekä aikuistuminen ja oman arvokkuuden ymmärtäminen. Teemana rakkaus luokitellaan turhaan kliseeksi. Todellisuudessa se on ainoa asia jolla on maailmassa minkäänlaista merkitystä.

Ja mikä elämänvoima onkaan, sykähdyttävä ja yllättävä, kipinä keskellä harmaata maailmaa. Koti ja turva, syvyys ja rauha, laastari pahaa vastaan. Tai häkki, johon itsensä sulkee, avain kädessä ympyrää kulkee.

Luominen tapahtuu kuin itsestään, kun inspiraatio tulee omista tuntemuksista; ihmismielen analysointi ja tunteiden ilmaisu on kaiken turhuuden keskellä minulle jotain, joka pitää mielenkiintoni yllä. Tunnen itseni elämässä eteenpäin, joten järkeeni on usein turha yrittää vedota. Hävisihän se järki myös kun yritti kertoa kuinka hankalaa on tehdä korkokenkiä kankaasta…

Nahkaa ylistetään jalkinepiireissä koska se on kestävää ja helposti muotoiltavaa. Eläinten hyvinvointi on kuitenkin minulle ensisijaisen tärkeää. Jätettyäni kaikki lihat pois ruokavaliostani päätin myös, etten osta enää uutta nahkaa. Päätös oli minulle itsestään selvä, vaikka koulussamme on opetettu erityisesti nahan työstämistä kengiksi. Jatkossa käytän ainoastaan second-hand nahkaa.


Olen haastanut itseni suunnittelijana, sillä olen valinnut itselleni ennestään vieraan silhuetin sekä materiaaleja ja värejä joita en voinut aikaisemmin sietää. Pidin niitä noloina, tylsinä ja rumina. Vasta kun aloin löytää autenttisemman itseni, huomasinkin näiden asioiden kauneuden. Kuinka parantavaa onkaan todeta menneiden aikojen pinttyneet mielipiteet vääriksi. Huomaan maskuliinisen puoleni antavan tilaa naisellisuudelleni, ja se todella näkyy mallistossani.

Tyylimaailmani on sielukas. Arvostan perinteitä, ja haluan nostaa esille menneitä aikakausia. Mallistoni inspiraatio tulee 1700- ja 1800-luvun barokista ja rokokoosta. Näinä aikoina todella panostettiin kauneuteen; käsityö oli aikaa vievää ja tuloksena oli runsauden taivas. Kenkien kauneus perustui tuolloin laadukkaisiin materiaaleihin, koristeellisuuteen, ja niiden oli määrä tehdä naisen jaloista sirot. Haen mallistooni samaa naisellista silhuettia.


On harmillista, että nykyään nopeus on valttia. Tämä mallisto on mahdollisuuteni muistuttaa, että perinteikäs ei ole tylsää, vaan todella kaunista! Materiaalivalintani ovat klassisia ja näyttäviä. Halusin panostaa runsauteen ja eleganssiin. Katsojalla pitää olla jotain jota ihastella; täyteläisiä kokonaisuuksia jotka hurmaavat ensi silmäyksellä. 


Tämä on mahtava prosessi; uppoudun itseeni ja ammennan käsityöhöni kaikkeni. On virkistävää innostua näin kovasti jostain, ja pystyä ylläpitämään se tunne. Se on minulle vaan merkki siitä, että teen jotakin jolla on merkitystä.

Yksi asia on varma: olen laittanut itseni täysillä likoon. Tämä on osa minua, ja mitä ikinä siitä tuleekaan, olen täysin rakastunut siihen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti